Glucosamine Supreme Pure- 210 g
AKCIJA -35%
+ POKLON
Kratak rok

Glucosamine Supreme Pure - 210 g


OstroVit

Cena:

1.890,00 RSD

1.230,00 RSD

Šta je glukozamin i gde se nalazi

Glukozamin je kristalni amino šećer koji nastaje kombinacijom amino grupe iz glutamina i glukoze. To je prirodna supstanca veoma zastupljena u ljudskom organizmu, neophodna za zdravlje i elastičnost različitih tipova vezivnog tkiva: tetiva, ligamenata, diskova među kičmenim pršljenovima, ležišta između zglobova, ćelijske membrane i naročito hrskavice. Vezivno tkivo se sastoji od kolagena, najrasprostranjenijeg proteina koji sačinjava trećinu svih proteina u organizmu, i proteoglikana, koji gradi osnovu za kolagensko tkivo.

Glukozamin se može dodatno unositi u organizam u vidu dijetetskih suplemenata. Za čoveka je to jedini način da poveća njegovu količinu u organizmu. Glukozamin se javlja u obliku glukozamin sulfata, soli glukozamin hidrohlorida (HCl) i N-acetil glukozamina. Svi oni imaju istu funkciju.

Glavni i najveći izvor glukozamina je hitin iz ljuštura školjki i rakova. Naučnici su otkrili da se 95% oralno unetog glukozamina apsorbuje neoštećeno kroz zid creva, a oko 30% od unete količine organizam skladišti za kasniju sintezu dodatnog vezivnog tkiva.

Prednosti unošenja glukozamina kao dijetetskog suplementa

Gotovo svi profesionalni sportisti (atletičari, teniseri), a naročito fudbaleri u poznijim godinama boluju od osteoartritisa, koji je posledica hroničnih trauma (povreda) zglobova. U sportovima izdržljivosti, često je uzrok oboljenja stres od fizičkog napora. Za sportiste je od velikog značaja uloga glukozamina u oporavku, jer obezbeđuje oštećenom vezivnom tkivu sirovinu za ponovnu izgradnju i obnovu kolagenske osnove.

Dejstva glukozamina na organizam

- antiinflamatorni i analgetski efekat na celokupan skeletni sistem
- potpomaže regeneraciju i izgradnju hrskavice i vezivnog tkiva uopšte
- ima pozitivan efekat na zaštitu zglobova i ligamenata od povreda
- učestvuje u zaštiti zdravlja kostiju
- olakšava stanja prouzrokovana degenerativnim osteoartritisom
- povećava fleksibilnost vezivnog tkiva i ligamenata

Preporučena doza i način upotrebe

Jednom dnevno rastvoriti jednu mericu (1 g=1 ravna merica) u 100-150 ml vode ili soka i izmešati u šejkeru. Popiti 30 minuta pre obroka.