BCAA Drink 5500- 250 ml
Rasprodato

BCAA Drink 5500 - 250 ml


Sport Definition

Cena:

 

180,00 RSD

Sport Definition BCAA 5500 mg Drink je tečni dodatak ishrani, blago gaziran sa izvanrednim ukusom grejpfruta na bazi aminokiselina razgranatog lanca i vitamina. Vitamin B6 doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma i normalnom metabolizmu proteina i glikogena. Niacin doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Aminokiseline zargranatog lanca (BCAA - Branched Chain Amino Acids) su L-leucin, L-valin i L-izoleucin. Njihova osnovna uloga u organizmu je smanjenje umora posle treninga i prevencija raspadanja proteina u mišićnom tkivu. BCAA su esencijalne aminokiseline jer ih ljudski organizam ne može sam sintetisati, pa ih mora unositi hranom ili dodacima ishrani. Njihova jedinstvena hemijska struktura izdvaja ih od ostalih aminokiselina. One su sastavni deo sinteze većine proteina i oko 20% naših mišića čine BCAA – aminokiseline razgranatog lanca.

Leucin je zaslužan za pozitivan azotni balans – preduslov za sprečavanje katabolizma mišića. Leucin je taj koji održavanjem glikogenskih nivoa obezbeđije dodatnu energiju tokom vežbanja. Leucin ima i posebno značajnu ulogu u stvaranju nove nemasne mišićne mase jer povećava mogućnost organizma da sintetiše proteine i glavno je gorivo za rast i stvaranje mišićne mase. Naučne studije ukazuju da leucin povećava transport ATP zaslužnog za obezbeđivanje energije.

BCAA su neophodne svim sportistima, ali za dizače tegova, teške sportove i sportove koji zahtevaju izdržljivost, od posebnog su značaja. Pod normalnim okolnostima sagorevanje ugljenih hidrata daje organizmu dovoljnu količinu goriva za savladavanje napora, ali tokom intenzivnih treninga i povećanih napora organizam ima povećane potrebe za energijom. Da bi sebi obezbedio potrebnu energiju, organizam počinje da sagoreva proteine, što usporava razvoj mišićne mase.

Kako BCAA deluju na organizam

BCAA se lako pretvaraju u glukozu, a skoro 10% celokupne telesne energije dobija se od njih. Što se više proteina sagori, manje ostaje za obnavljanje i izgradnju mišića. Zato je važno da organizam sportiste uvek ima dovoljnu količinu BCAA. Hrana, kao što su crveno meso ili proteini iz surutke ili jaja, bogata je ovim aminokiselinama, ali često nije moguće uneti potrebnu količinu, pa BCAA treba dodavati u obliku posebnih dodataka.

BCAA pomažu organizmu da u toku vežbanja održi ravnotežu testosterona u odnosu na kortizol. Da bi okruženje bilo povoljno za rast mišića, bitno je da se održava viši nivo testosterona, a niži kortizola. Takođe, olakšavaju anaboličke efekte (efekte rasta mišića) tako što oslobađaju pojedine anabolne hormone: insulin, hormon rasta (GH) i faktore rasta nalik na insulin (IGF-1). Mnogobrojne studije pokazuju da BCAA mogu imati snažan antikatabolički efekat i očuvati mišićnu masu u uslovima intenzivnog treninga, kao i kod dugotrajnih dijeta. Za razliku od drugih aminokiselina, BCAA mogu same da sagorevaju i da budu gorivo za mišiće koji su dugo pod opterećenjem kod vežbi izdržljivosti.

Efekti upotrebe BCAA

- povećavaju sintezu, a smanjuju razgradnju proteina
- povećavaju izdržljivost, smanjuju umor i skraćuju vreme oporavka
- povećavaju i čuvaju mišićnu masu
- sagorevaju masti
- čuvaju rezerve glikogena u mišićima
- učestvuju u održavanju azotnog bilansa
- predstavljaju zdravu podršku dijetama
- povećava snagu mišića
- podstiču lipolizu, tj. oksidaciju masnih kiselina (smanjuje masne depoe, obezbeđuje energiju za zdravu mišićnu funkciju)

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Popiti jednu bočicu (250 ml) dnevno pre ili odmah nakon vežbanja. Pre upotrebe promućkati.