Chaga Vege- 60 kapsula
Novo

Chaga Vege (Ekstrakt čage (lekovita gljiva)) - 60 kapsula


OstroVit

Cena:

 

1.890,00 RSD

*Za ovaj proizvod ne važe dodatni popusti.
Čaga je lekovita gljiva koja raste kao parazit na brezi. Prirodno raste u Evropi, Aziji, Severnoj Americi. Veoma je zastupljena je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoevropskoj medicini. Sibirska čaga postala je vrlo popularna zahvaljujući ruskom piscu Aleksandru Solženjicinu, koji je opisao svoj oporavak od karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspešnog lečenja po klinikama.

Posle brojnih naučnih studija i ispitivanja dejstava čage, danas se zna da je čaga jedan od najjačih poznatih antioksidanata. Čaga normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe. I danas je česta upotreba čaja od čage. Koriste ga za smirenje, smanjenje stresa i nervne napetosti, jačanje imuniteta i kao tonik za podmlađivanje.

Čaga je naročito bogat izvor minerala – magnezijuma, kalijuma i mangana – koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Sadrži i gvoždje, silicijum, kalijum, bakar, cink, natrijum. U ovoj izuzetnoj gljivi nalaze se i oksalna, sirćetna i mravlja kiselina. Zahvaljujući ovakvom bogatstvu minerala, čaga ima kardioprotektivno dejstvo, a ima i antibakterijski učinak.

Laboratorijska ispitivanja na životinjama su pokazala da sibirska čaga može zaustaviti napredovanje raka. Naravno, potrebno je sprovesti istraživanje na ljudima kako bi se ova teza potvrdila. Druga istraživanja, sprovedena na ćelijama ljudske jetre sa karcinomom, su pokazala da gljiva čaga uspešno zaustavlja rast kancerogenih ćelija, tako da se sibirska čaga smatra potencijalnim tretmanom za karcinom jetre.

Imunostimulišuće svojstvo
Sibirska čaga pomaže u jačanju imunološkog sistema tako što stimuliše proizvodnju nekih imuno ćelija, uključujući interleukin 6 i T-limfocite. Ove supstance su nam neophodne za regulaciju imunološkog sistema i njegovu borbu sa bakterijama i virusima. Istraživanja su pokazala da ekstrakt čage može stimulisati limfocite u slezini, što ima direktan pozitivan efekat na imunološki sistem i njegovo funkcionisanje.

Antivirusno svojstvo
Izgleda da sibirska čaga ima jaka antivirusna svojstva, bar kad su u pitanju neki virusi. Jedno naučno ispitivanje iz 2015. godine je pokazalo da čaga ima antivirusno dejstvo na HIV virus tipa 1. Chaga gljiva odlično pomaže i kada je reč o virusu koji izaziva hepatitis C. Čaga gljiva smanjuje infektivna svojstva virusa hepatitisa C, tako da će ova gljiva sigurno biti jedan od glavnih sastojaka lekova protiv virusa u narednih nekoliko godina.

Antiinflamatorno svojstvo
Dokazano je da čaga ublažava upale. Neka istraživanja sprovedena na životinjama su pokazala da ekstrakt čage ublažava upale izazvane ulcerativnim kolitisom. Naučnici su utvrdili da ekstrakt čage u debelom crevu može suzbiti upalu, jer sprečava rad biohemijskih supstanci koje prenose upalu.

Poboljšava fizičku izdržljivost
Ispitivanja na životinjama su pokazala da čaga značajno poboljšava fizičku izdržljivost. Polisaharidi iz čage dovode do toga da se glikogen iz mišića i jetre mnogo bolje koristi, a nivo mlečne kiseline u mišićima se smanjuje, što dovodi do manje zamora, bolje izdržljivosti i smanjivanja upale mišića.

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Uzeti 1 kapsulu dnevno, pre ili u toku obroka.

Upozorenje: proizvod se ne preporučuje osobama sa dijabetesom ili niskim nivoom šećera u krvi, kao i osobama koje uzimaju lekove, biljne lekove ili dijetetske suplemente koji utiču na nivo šećera u krvi, bez medicinskog nadzora. Istovremena primena proizvoda na bazi čage, antikoagulanasa i antitrombotika može da poveća rizik od krvarenja. Pre planirane hirurške intervencije potrebno je obavestiti lekara o uzimanju proizvoda na bazi čage. Osobe koje koriste lekove potrebno je da konsultuju lekara pre primene ovog proizvoda.