DLPA Caps- 60 kapsula
Rasprodato

DLPA Caps - 60 kapsula


Twinlab

Cena:

 

1.500,00 RSD

Fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se u organizam može uneti jedino hranom ili dodacima ishrani. Primarni izvor fenilalanina iz hrane su meso i mlečni proizvodi, a u manjim količinama mogu se naći u pšeničnim i ovsenim klicama. Fenilalanin je prekursor tirozina i pospešuje funkciju tiroidne žlezde, kao i funkciju kateholaminskih neurotransmitera (epinefrin, norepinefrin, dopamin i tiramin), čiji je nivo izuzetno mali u stanjima depresije. Fenilalanin ima ulogu u proizvodnji melanina, a osobe koje ne mogu da konvertuju fenilalanin u tirozin imaju nasledni metabolički poremećaj koji se zove fenilketonurija. Za pravilan metabolizam fenilalanina neophodno je prisustvo vitamina i minerala, a obavezni su B-6, B-3, C, bakar i gvožđe.

Fenilalanin može da prođe kroz krvno-moždanu barijeru, pa stoga ima uticaja na hemijske procese u mozgu. Pošto deluje na neurotransmitere, njegova suplementacija može da bude u svojstvu antidepresiva, a može da ublaži i neurološke probleme i hronične bolove. Kod depresivnih stanja nivoi neurotransmitera serotonina i norepinefrina su niski, a fenilalanin zajedno sa tirozinom može da utiče na njihovu produkciju i time pomogne u ublažavanju depresije.

Kod osoba koje pate od hroničnih bolova smanjena je aktivnost endorfina u krvi i moždano-kičmenoj tečnosti. Fenilalanin može da uspostavi normalan nivo endorfina i time pomogne organizmu da prirodnim putem eliminiše bol. Može da blokira bol selektivno, što znači da otklanja hronične bolove, a pri tom dopušta da prirodni odbrambeni mehanizmi u organizmu neometano reaguju na kratkotrajne akutne bolove (opekotine, posekotine i sl.). Dejstvo fenilalanina u ublažavanju bola nije trenutno kao kod analgetika i sličnih lekova, već nastupa posle tri do četiri dana, a u nekim slučajevima i tri do četiri nedelje. Nekima je dovoljno da ga uzimaju tokom jedne nedelje u mesecu, a drugima je potrebna neprekidna terapija.

Fenilalanin se može preporučiti u cilju sprečavanja deficijencije nutrijenata koji su portebni za:

- proizvodnju tirozina za zdravlje nervnog sistema i tiroidne funkcije
- podizanje nivoa kateholaminsih neurotransmitera koji su u deficitu kod depresivnih stanja
- neurološka stanja vezana za pojavu multipleks skleroze i Parkinsonove bolesti
- suzbijanje apetita i kontrolu telesne mase
- povećanje nivoa neurotransmitera koji pojačavaju apetit kod anoreksije
- ublažavanje bolova kod povreda, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, bolova u krstima, migrena, grčeva u nogama i mišićima, postoperativnih bolova i neuralgija

Preporučena doza i način upotrebe

1 kapsula dnevno ili po preporuci lekara specijaliste. Uzimati između obroka, na prazan stomak sa puno tečnosti. Fenilalanin se bolje apsorbuje u prisustvu vitamina C i B-6. Može se kombinovati i sa čitavim B kompleksom i DHA omega 3 masnom kiselinom. Fenilalanin ne treba da uzimaju žene za vreme trudnoće i oboleli od fenilketonurije, kao ni osobe sa srčanim tegobama i hipertenzijom, pošto može da podigne krvni pritisak. Upotreba fenilalanina je bezbedna jer ne stvara naviku i rezistentnost, netoksičan je i može se kombinovati sa klasičnim lekovima ili terapijama. Pre upotrebe se posavetovati sa lekarom.