Spiruline Vege 250 mg- 1000 tableta

Spiruline Vege 250 mg - 1000 tableta


OstroVit

Cena:

 

1.200,00 RSD

Spirulina (lat. Spirulina platensis) je plavo-zelena alga koja sadrži čitav spektar nutrijenata i predstavlja superhranu sa mnogo hranljivih svojstava. Idealan je dodatak ishrani za ljude svih životnih dobi i stilova života. Sastoji se od lako svarljivog proteina, sadrži više beta-karotina od bilo koje druge hrane, predstavlja najbolji izvor esencijalne gama-linolne kiseline (GLA), bogata je kompleksom vitamina B, mineralima, oligoelementima, hlorofilom i enzimima, a sadrži i mnoštvo drugih hranljivih sastojaka. Hranljive materije koje se nalaze u spirulini uglavnom nedostaju svakodnevnoj ishrani.

Jednostavna, čista, organski gajena hrana (bez pesticida) može da pomogne očuvanju zdravlja, koje je meta stresnog načina života. Upotreba mikroalgi u ishrani može da pomogne kod najčešćih oboljenja današnjice: ulkusne bolesti, artritisa, alergija, dijabetesa, gojaznosti i povišenog krvnog pritiska. Postoji preko 30.000 vrsta algi, a plavo-zelene alge su najprimitivnije, najmanje su se razvile u evolutivnom procesu. Ne sadrže jedro, a njihovi ćelijski zidovi su meki i lako svarljivi, za razliku od tvrde celulozne opne kod ostalih biljaka. Od svih algi spirulina ima najveću hranljivu vrednost. Mada postoji više miliona godina, tek je nedavno stekla popularnost u ishrani.

Protein čini 60% spiruline - mnogo više nego kod bilo koje druge hrane. Protein spiruline sadrži sve esencijalne aminokiseline. Većina životinjskih proteina sadrži veliku količinu masti, kalorija i holesterola. U spirulini se nalazi samo 5% masti, i to nezasićenih masnih kiselina, korisnih za ljudsko zdravlje. Jedan gram spiruline sadrži manje od 4 kalorije i praktično je bez holesterola. Svarljivost i resorpcija su veoma važni faktori za neuhranjene osobe, rekonvalescente i starije osobe. Da bi se odredila procentualna zastupljenost iskoristljivog proteina u hrani, meri se količina prisutnog proteina, njegova svarljivost i biološka vrednost. Jedina hrana koji ima bolje iskoristljiv protein od spiruline su jaja, ali ona sadrže holesterol.

Spirulina obezbeđuje

- pravilno i zdravo mršavljenje time što zadovoljava apetit
- dugotrajan izvor energije sportistima
- skraćuje vreme oporavka posle fizičke aktivnosti
- pomoć kod problema sa varenjem
- neophodne sastojke zeleniša deci i osobama koje ne jedu dovoljno povrća
- lakoapsorbujuće gvožđe
- jačanje imuniteta

Spirulina je moćan borac protiv slobodnih radikala koji se stvaraju neprestano u toku disanja, varenja, izlaganja sunčevom zračenju i bakterijskim infekcijama. Sportisti su zbog napora više izloženi napadima slobodnih radikala kojih ima u velikim količinama u zagađivačima atmosfere. Spirulina se dobija se procesom sušenja rasprašivanjem bez izlaganja toploti i kiseoniku, kako bi se izbegla oksidacija, koja smanjuje nivo nutritivne vrednosti. Ovakav proces sušenja je znatno poboljšanje u odnosu na standardno sušenje toplim vazduhom ili smrzavanjem, jer omogućava algama da se suše uz minimalno prisustvo kiseonika, a to je od velikog značaja kod biljaka i nutrijenata sklonih oksidaciji. Zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, proizvodi spiruline sadrže tako sveže i očuvane alge, da u njihovom sastavu ostaje sačuvano 92% vrednosti njihovog svežeg stanja. One sadrže: 60% proteina, 19% ugljenih hidrata, 6% masti, 8% minerala i 7% vlage. Od minerala sadrže: kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, natrijum, mangan, cink, bor, bakar i molibden. Od vitamina sadrže: beta-karotin, B-1, B-2, B-3, B-6, B-12, vitamin E (d-alfa-tokoferol), inositol, biotin, folnu kiselinu i pantotensku kiselinu. Od fitonutrijenata sadrže: hlorofil, fikocijanin i SOD (superoksiddismutaza, jak antioksidant). Spirulina je takođe bogat izvor enzima, RNK i DNK, sulfolipida, glikolipida i drugih značajnih nutrijenata. Omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, spirulina sadrži 48 mg po gramu.

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Uzeti 1 dozu (4 tablete) dva puta dnevno.

Nakon otvaranja držati u frižideru. Najbolje je da se uzima oko 4 sata pre spavanja, ali se može uzimati i u svako drugo doba dana uz bilo koji obrok. Sportisti mogu uzimati i mnogo više spiruline dnevno, jer su njihove potrebe za ovakvom hranom povećane. Spirulina sinergijski deluje sa beta-karotinom, algom hlorelom i vitaminima B kompleksa.