MCT Oil- 500 ml

MCT Oil - 500 ml


OstroVit

Cena:

 

2.100,00 RSD

MCT Fuel je tečni koncentrat triglicerida srednje dužine lanca (medium chain triglycerides - MCT) kombinovan sa emulgovanim prirodnim vitaminom E. MCT predstavlja energetski izvor koji obezbeđuje skoro duplo veće količine energije nego ugljeni hidrati i masti, mobiliše depoe telesne masti, ubrzava njihov metabolizam i čuva mišićnu masu. Svrstava se u zasićene masnoće, ali se ne ponaša tako u organizmu. Sadrži 8,3 kalorija po gramu, što je vrlo visoka vrednost u poređenju sa 4 kalorije koje se nalaze u proteinima i ugljenim hidratima. Međutim, MCT se brzo apsorbuje i sagoreva oslobađajući energiju u procesu kalorijske termogeneze, ne deponuje se kao mast bez obzira u kojoj količini se unosi u organizam, već pojačava sagorevanje masti i smanjuje oksidaciju i raspadanje proteina. Za razliku od drugih masti, njemu nije potreban karnitin da bi se transportovao u ćelijske mitohondrije. On oksidira više kao ugljeni hidrati, nego kao masti.

Osim što obezbeđuje mišićima energiju i pospešuje sagorevanje masti, bitan je i za proizvodnju energetskog molekula ATP. Ukratko, MCT deluje kao alternativni izvor energije u kataboličkim uslovima, kada se proteini iz mišića raspadaju u većoj meri nego sintetišu da bi obezbedili energiju za normalno funkcionisanje organizma. Takve uslove mogu prouzrokovati produženi i naporni treninzi i dugotrajne dijete sa redukovanim unosom kalorija i ugljenih hidrata.

Nutricionisti tvrde da je MCT efektivan ako se kombinuje sa ketogenom dijetom, a to podrazumeva ishranu siromašnu ugljenim hidratima, jer se samo u takvim uslovima masti uspešno metabolišu. Preporučuje se svim sportistima, a naročito onima koji žele da brzo dobiju glatku nemasnu mišićnu masu i definiciju. Gojazne osobe mogu da ga koriste kao zamenu za zasićene masnoće, jer im ostavlja isti osećaj sitosti.

MCT je koncentrovana energetska bomba koja predstavlja alternativu energetskim napicima sa visokom koncentracijom ugljenih hidrata za one koji ih izbegavaju u svojoj ishrani. Ima sledeće osobine:

- smanjuje produkciju masti i mobiliše depoe masti
- štedi proteine od katabolizma
- čuva glikogen i dugotrajni je izvor energije
- povećava izdržljivost
- daje izrazitu definiciju mišićima
- idealan je za upotrebu u pripremnom periodu za sve sportove

Preporučeno doziranje i način upotrebe

2 puta dnevno popiti po jednu dozu (12 g = 2 supene kašike) preparata uz obrok. Preporučenu količinu je moguće povećavati za 12 g (2 supene kašike) svaka 3 dana, sve dok se ne dostigne optimalna doza koja je prilagođena ličnim potrebama. Pojedinačni unos doze veće od 80 g može izazvati gastrointestinalne probleme.