Glutathione Vege200 mg (Reduced Form)- 90 kapsula
AKCIJA -20%

Glutathione Vege200 mg (Reduced Form) - 90 kapsula


OstroVit

Cena:

2.890,00 RSD

2.310,00 RSD

*Za ovaj proizvod ne važe dodatni popusti.
L-glutation je neesencijalna aminokiselina, veoma važna za ljudsko zdravlje. To je jak hidrosolubilni antioksidantski enzim koji se većim delom proizvodi u jetri. Glutation ima učešće u velikom broju telesnih funkcija. Jedna od njih je sinteza i onavljanje dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), izgradnja proteina i prostaglandina i transport aminokiselina. Glutation učestvuje u metabolizmu karcinogena i toksina, unapređuje imunološku funkciju i asistira u sprečavanju oksidativnog oštećenja i degeneracije ćelija i aktivira enzime za rad. Značajan je i kao antioksidant, ali i za održavanje funkcije ostalih antioksidanata u organizmu. U kombinaciji sa katalazom i superoksid-dismutazom (SOD) predstavlja glavno oružje organizma protiv raznih napadača - bakterija, virusa, zagađenja, stresa i dr.

Glutation je tripeptid i sastoji se od tri aminokiseline (L-glutamina, L-cisteina i glicina). Nivo glutationa u organizmu prirodno opada u procesu starenja, pod uticajem bolesti i stresa, uključujući i fizički napor i bavljenje sportom. Nedostatak glutationa može se manifestovati i pojavom makularne degeneracije, dijabetesa, plućnih ili gastrointestinalnih bolesti. Zato ga treba nadoknađivati dodacima ishrani, jer niska koncentracija glutationa u organizmu može da dovede do ozbiljnih poremećaja i povišenog rizika od javljanja bolesti i ubrzanog starenja usled oslabljenog imunološkog sistema. Sportisti, koji uzimaju suplemente da bi povećali nivo testosterona u cilju izgradnje mišićne mase, izdržljivosti i energije, treba da uzimaju i glutation, jer je on taj koji kontroliše i održava ravnotežu hormona u organizmu. Učestvuje i u deponovanju i transportovanju aminokiselina kroz organizam, tj. u izgradnji proteina, pa bez njega nije moguće održati mišićnu masu.

Redukovani glutation (GSH) je ključni antioksidans koji podržava zdravu funkciju jetre. Nalazi se u visokim koncentracijama u ćelijskim sistemima i igra ključnu ulogu u detoksikaciji različitih supstanci. Redukovani glutation (GSH) deluje kao donator vodonika u detoksikaciji vodonik peroksida.

Kombinovanje glutationa i NAC (N-acetil cisteina) može da ima koristi za zdravlje. Ova dva moćna antioksidansa zajedno podržavaju prirodnu odbranu organizma od oksidativnog stresa, poboljšaju imunitet, smanjuju upale i detoksikuju jetru.

Neke od mnogobrojnih koristi od glutationa su:

- zaštita organizma od slobodnih radikala
- jačanje imunološkog sistema
- održavanje hormonske ravnoteže
- pomaže kod hroničnih upala koje mogu dovesti do artritisa, srčanih oboljenja
- smanjuje rizik od pojave raznih tumora i bolesti jetre
- detoksikacija organizma
- štiti ćelije oštećene štetnim sastojcima duvanskog dima

Da bi se održao optimalan nivo glutationa u organizmu, potrebno je prisustvo vitamina B-6 i alfa-lipoinske kiseline. Selen i vitamini C i E takođe mogu da utiču na količinu glutationa. Naročito je važno održavati visoke koncentracije glutationa u organizmu posle četrdesete godine života, jer tada naglo počinju da se smanjuju njegove rezerve, što može negativno da se odrazi na zdravlje. Istraživanja su pokazala da je kod pacijenata obolelih od najtežih bolesti, kao što su sida, ateroskleroza ili kancer, nivo glutationa po pravilu izuzetno nizak. Mala koncentracija glutationa se opaža i kod drugih oboljenja, naročito hroničnih oboljenja respiratornog trakta. U takvim slučajevima može da se preporuči suplementacija glutationom.

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Odrasli 1 doza (1 kapsula) dnevno uz obrok.

Preporučljivo ga je uzimati u kombinaciji sa drugim antioksidantima, alfa-lipoinskom kiselinom, vitaminima E i C ili N-acetil cisteinom (NAC), kao i sa koenzimom Q10.