Soy Lecithin 1200 mg- 80 kapsula
Rasprodato
Kratak rok

Soy Lecithin 1200 mg - 80 kapsula


Nutrione

Cena:

960,00 RSD

480,00 RSD

Lecitin je mešavina fosfolipida koji se normalno nalaze u organizmu. U komercijalnim preparatima lecitin predstavlja prečišćenu mešavinu polarnih i neutralnih lipida sa manjim količinama slobodnih masnih kiselina i najčešće se dobija iz soje. Lecitin je i čest aditiv u prehrambenim proizvodima u funkciji emulgatora.

Sastavne komponente lecitina (fosfatidilholin, fosfatidilinozitol, fosfatidilserin) su strukturne komponente bioloških membrana. Međutim, naziv lecitin se obično koristi kao sinonim za prečišćeni fosfatidilholin, fosfolipid koji predstavlja glavnu frakciju fosfornih jedinjenja koje se dobijaju iz suncokreta, zrna soje ili žumanca. Fosfolipidi čine 25% moždane mase, a fosfatidilholin je i sastavni deo neurotransmitera acetilholina, koji je esencijalan za pravilno i zdravo funkcionisanje mozga i donor je metil grupe za brojne procese metilacije i sinteze biološki aktivnih jedinjenja. Fosfolipidi formiraju zaštitni omotač oko ćelija i na taj način štite ćelijsku funkciju. Kada se lecitin unese u organizam, on se raspada i oslobađa se holin, koji zatim prolazi kroz ćelijsku membranu. Holin pospešuje metilaciju poput folata TMG (trimetilglicin) i SAMe (S-adenozil metionin), a oni uništavaju homocistein, veoma štetno jedinjenje za krvne sudove kao što je i holesterol. Lecitin pomaže organizmu da efikasnije preradi i iskoristi masti, a to njegovo svojstvo može da utiče na lakši metabolizam holesterola i triglicerida i smanjenje masnih depoa uz adekvatnu i redukovanu ishranu.

Lecitin se nalazi u proteinima i biljnog (u velikoj koncentraciji ga sadrži soja, žumance, ovas, pšenične klice i kikiriki) i životinjskog porekla (govedini, jagnjetini, džigerici i svinjetini). U savremeno doba može se nabaviti u obliku dodatka ishrani i može se koristiti u medicinske svrhe. S obzirom da predstavlja sastavni deo ćelijske membrane i da može u potpunosti da se metaboliše, smatra se potpuno netoksičnom supstancom. Komercijalno se koristi svuda gde su neophodni prirodni emulgatori i lubrikanti, najčešće u farmaceutskoj industriji za zaštitne omotače. U prehrambenoj industiji se koristi kao emulgator koji sprečava, na primer, razdvajanje čokolade i kakao butera unutar jednog proizvoda, kao što su čokolada ili čokoladne štanglice. Lecitin se priznaje od strane Evropske unije kao aditiv u hrani i označava se oznakom E322 (brojevi E od 300-399 označavaju antioksidante i regulatore kiselosti).

Pored mozga, i drugi vitalni organi, kao što su jetra, mišići, reproduktivni organi, sadrže značajne koncentracije fosfolipida, a najčešći među njima je, opet, lecitin. Lecitin se zato preporučuje kod mnogih stanja, kao što su ekcemi, anksioznost, hepatitis (kao podrška funkciji i detoksikaciji jetre) i kod nekih depresivnih stanja. Iako ne postoji utvrđena deficijencija lecitina, ovo je često preporučivani dodatak ishrani. Uz lecitin preporučuje se uzimanje heliranog kalcijuma, a lecitin sinergijski deluje sa ribljim uljem (Omega 3) i belim lukom. Apsorpciju lecitina pomažu vitamini B kompleksa, vitamini A i C, linolna kiselina, a odmažu: velika količina šećera, kafa, čaj, alkohol i kukuruz.

Neke od najosnovnijih koristi od upotrebe lecitina u obliku dodatka ishrani:

- snižava nivo štetnog holesterola tako što ga preobraća u emulziju sprečavajući njegovo zadržavanje na zidovima arterija i u žučnoj kesi
- potpomaže pamćenje, naročito u starosti
- detoksikuje i odmašćuje jetru
- učestvuje u metabolizmu masti i sintezi fosfolipida
- značajan je za ishranu ćelija centralnog nervnog sistema
- smanjuje reumatske bolove u zglobovima
- jača kosu i usporava njeno opadanje

Preporučena doza i način upotrebe

3 kapsule dnevno, najbolje popiti sa čašom vode ili soka.