L-Phenylalanine 500 mg- 100 kapsula
Novo

L-Phenylalanine 500 mg - 100 kapsula


Haya Labs

Cena:

 

2.100,00 RSD

L-fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se u organizam može uneti jedino hranom ili dodacima ishrani. Primarni izvor fenilalanina iz hrane su meso i mlečni proizvodi, a u manjim količinama mogu se naći u pšeničnim i ovsenim klicama. Fenilalanin je prekursor tirozina i pospešuje funkciju tiroidne žlezde, kao i funkciju kateholaminskih neurotransmitera (epinefrin, norepinefrin, dopamin i tiramin), čiji je nivo izuzetno mali u stanjima depresije. Fenilalanin ima ulogu u proizvodnji melanina, a osobe koje ne mogu da konvertuju fenilalanin u tirozin imaju nasledni metabolički poremećaj koji se zove fenilketonurija. Za pravilan metabolizam fenilalanina neophodno je prisustvo vitamina i minerala, a obavezni su B-6, B-3, C, bakar i gvožđe.

Fenilalanin može da prođe kroz krvno-moždanu barijeru, pa stoga ima uticaja na hemijske procese u mozgu. Pošto deluje na neurotransmitere, njegova suplementacija može da bude u svojstvu antidepresiva, a može da ublaži i neurološke probleme i hronične bolove. Kod depresivnih stanja nivoi neurotransmitera serotonina i norepinefrina su niski, a fenilalanin zajedno sa tirozinom može da utiče na njihovu produkciju i time pomogne u ublažavanju depresije.

Kod osoba koje pate od hroničnih bolova smanjena je aktivnost endorfina u krvi i moždano-kičmenoj tečnosti. Fenilalanin može da uspostavi normalan nivo endorfina i time pomogne organizmu da prirodnim putem eliminiše bol. Može da blokira bol selektivno, što znači da otklanja hronične bolove, a pri tom dopušta da prirodni odbrambeni mehanizmi u organizmu neometano reaguju na kratkotrajne akutne bolove (opekotine, posekotine i sl.). Dejstvo fenilalanina u ublažavanju bola nije trenutno kao kod analgetika i sličnih lekova, već nastupa posle tri do četiri dana, a u nekim slučajevima i tri do četiri nedelje. Nekima je dovoljno da ga uzimaju tokom jedne nedelje u mesecu, a drugima je potrebna neprekidna terapija.

Fenilalanin se može preporučiti u cilju sprečavanja deficijencije nutrijenata koji su portebni za:

- proizvodnju tirozina za zdravlje nervnog sistema i tiroidne funkcije
- podizanje nivoa kateholaminsih neurotransmitera koji su u deficitu kod depresivnih stanja - neurološka stanja vezana za pojavu multipleks skleroze i Parkinsonove bolesti
- suzbijanje apetita i kontrolu telesne mase
- povećanje nivoa neurotransmitera koji pojačavaju apetit kod anoreksije
- ublažavanje bolova kod povreda, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, bolova u krstima, migrena, grčeva u nogama i mišićima, postoperativnih bolova i neuralgija

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Odrasli 1 kapsula dnevno.